jeanne

jeanne schouten –  beeldend kunstenaar


Bewoner van kunstenaarshuis Ammophila sinds april 2018.
Staatsexamen Handvaardigheid MoA, Rijksacademie Amsterdam 1989
.

Sinds dat ik in dit huis woon, werk ik in andere disciplines dan daarvoor. De inspiratie die ik opdoe met de andere kunstenaars in het huis is enorm en zo bijzonder. De deuren en mijn hart staan wagenwijd open.

Voorheen werkte ik alleen in mijn atelier met gevonden objecten, zoals hout en roestige ijzerresten. Nu treed ik bijvoorbeeld ook op met dansimprovisaties en maak ik een eigen choreografie met decor. 

Geïnspireerd door singer-songwriter Lien kalligrafeer ik terwijl zij zingt. De emoties die haar zang bij mij oproept zetten mijn hand in beweging en zo creëren we samen de kalligrafie. 
Zo heb ik in het laatste project, ‘Geluidswereld’ in Utrecht, de stilte gekalligrafeerd tijdens de fototentoonstelling.

En vorig jaar had ik de moed om tijdens de Franse poëziemiddag over de zee à capella te zingen in een volle zaal. Zonder dit huis was het niet gebeurd.

Komende week ga ik beginnen met schrijven. Een filosofisch getint essay over de verbinding tussen mijn ervaringen met het werk van filosoof Cornelis Verhoeven en mijn boeddhistische beoefening.

De verbinding met iets of iemand is denk ik wel de rode draad in mijn werk. En dan precies op het moment dat alles klopt, zoals Daido Loori het zo mooi verwoordde:

“When you learn to trust yourself implicitly, you no longer need to prove something through your art. You simply allow it to come out, to be as it is. This is when creating art becomes effortless. It happens just as you grow your hair. It grows”

Meer info: www.jeanneschouten.nl